CONGRESSOS

Research on the margins: Texts and documents

Investigar als marges: Textos i documents

25 de febrer 2021

Un congrés ben interessant en el qual el nostre projecte ha col·laborat.

MARGINATS, MARGINALS I MINORIES

SIMPOSI "MARGINATS, MARGINALS I MINORIES" 27 i 28 de febrer

Als marges de la Història

Biografies invisibles en textos oblidats (SS XV-XVI) VALÈNCIA, 28-29 DE NOVEMBRE, 2019 Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Sala de Juntes “César Simón”. Universitat de València

El congrés farà una ullada a tota una sèrie de personatges i grups socials que en la seua època eren marginals i que ara mateix són font de coneixement, a partir dels testimonis escrits que ens han pervingut.

Als marges de la història: biografies invisibles en textos oblidats (ss. XV-XVI).

CONGRÉS INTERNACIONAL

VALÈNCIA, 28-29 DE NOVEMBRE, 2019

Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació

Sala de Juntes “César Simón”

Universitat de València

DIA 28 - DIJOUS
09:00
Benvinguda i inauguració. Amparo Ricós (Degana de Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació), Jesús Jiménez (Departament de Filologia Catalana), Eulàlia Miralles (Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana), Vicent J. Escartí (Director del Congrés).
09:15
Ponència inaugural. Antoni Ferrando (Universitat de València): “El procés d’Alfons d’Aragó, duc de Gandia, contra Joan d’Ademús i el possible reflex al Tirant”.
09:45
Vicent Martines (Universitat d’Alacant): “Biografies cavalleresques imaginades. Cap a la complexitat psicològica i sentimental del cavallers medievals i del Renaixement”.
10:15
María Luz Mandingorra (Universitat de València): “Magnum oculum et parvum os. Dones i silenci en la predicació de sant Vicent Ferrer”.
10:45
Francesc Granell (Universitat de València): “Biografies de pintors valencians medievals oblidats”.

11:15

Descans.

11:45
Eulàlia Miralles (Universitat de València): “Batusses entre monjos. Identitat i pillatge a Montserrat, a la fi del segle XVI”.
12:15
Josep Capdeferro (Universitat Pompeu Fabra): “Humils, però reivindicatives: Dones modestes en defensa dels seus drets a la Catalunya moderna”.
12:45
Rosanna Cantavella (Univesitat de València): “La utilitat del codi TEI-XML per a l’edició digital de textos marginals”.
13:15
Emili Casanova (Universitat de València): “Els processos criminals del segle XVI, espill lingüístic de la vida social”.

13:45

Dinar.

16:30
Anna Maria Babbi (Università degli Studi di Verona): “Aspetti della marginalità sessuale in alcuni romanzi medievali”.
17:00
Àlex Llinares (Universidad de Málaga): “Al marge de la llei: bandolers a Igualada (1573)”.
17:30
Albert Toldrà (Universitat de València): “Hernando Cabrera, carceller de la Inquisició de València (1515-1541)”.

18:00

Descans

18:30
Guillem Chismol (Univesitat de València): “Vida íntima i desig sexual: el cas dels claustres de Sant Julià i Santa Magdalena de València”.
19:30
Vicent J. Escartí (Universitat de València): “Sodomites i marginats al dietari de Jeroni Sòria”.

DIA 29 - DIVENDRES

09:00
Anna Maria Compagna (Università degli Studi Federico II – Napoli): “Voci di dentro e identità velate: Silvia e le altre”.
09:30
Pilar Valor (CEU – Universitat Cardenal Herrera – València): “Dones i abstinència carnal. Les fembres pecadrius i la Setmana Santa en la València de la primera meitat del segle XVI”.
10:00
Anna I. Peirats (Universitat Catòlica de València) “Vida quotidiana i marginalitat femenina en la València del segle XV”.
10:30
Jacob Mompó (Universitat Catòlica de València): “El procés per sodomia a fra Miquel de Morales, trinitari del monestir de Sant Bernat d’Alzira”.

11:00

Descans.

11:30
Paola Bellomi (Università degli Studi di Siena) “Brujas y judías: una lectura cultural de los procesos de la Inquisición veneciana”.
12:00
Emilio Callado (CEU – Universitat Cardenal Herrera – València): “Anatomia d’un assassinat. La mort del Provincial d’Aragó de l’ordre dels Predicadors, fra Doménec de Montemayor, el 1534”.
12:30
Valentina Ripa (Università degli Studi di Salerno) “Marginacions d’ahir i d’avui, responsabilitats i reptes per al present”.
13:00
Rafael Roca (Universitat de València): “Violència contra les dones al dietari de Porcar (segles XVI-XVII)”.
13:30
Joan Peytaví Deixona (Univesitat de Perpinyà): “Andreu Bertran, Pere Gatuelles i Joan Blanch, tres preveres-notaris de la Vall de Lord (1580-1605): Una Catalunya entre protestants, mal temps, capbreus, bandolers, cobles, etc. i un miracle”.

14:00

Cloenda.

Comité organitzador

Director: Vicent Josep Escartí (Universitat de València)

Secretari: Rafael Roca Ricart (Universitat de València)

Vocals: Chiara Concina (Università degli Studi di Verona)

Dominique de Courcelles (Centre National de la Recherche Scientifique, ENS, París)

Antoni Ferrando Francés (Universitat de València)

Eulàlia Miralles Jori (Universitat de València)

Vicent Martines Peres (Universitat d’Alacant)

Comité Científic

Annamaria Anniccchiarico (Università degli Studi Roma Tre)Maria Barceló (Universitat de les Illes Balears).Emili Casanova (Universitat de València)Antonio Castillo (Universidad de Alcalá de Henares)Antonio Cortijo (University of California – Santa Barbara)Gabriel Ensenyat (Universitat de les Illes Balears)Antoni Furió (Universitat de València)Giuseppe Grilli (Università degli Studi Roma Tre)Vicent Lledó-Guillem (Hosfra University – New York)Enric Mallorquí Ruscalleda (Indiana University-Purdue University, IndianapolisNúria Puigdevall (Università degli Studi Suor Orsola Benincassa – Nàpols) Albert Rossich (Universitat de Girona)Josep E. Rubio (Universitat de València)Verònica Zaragoza (UNED-Madrid)

Pròxima trobada:

Research on the margins: Texts and documents Investigar als marges: Textos i documents

25 de febrer 2021